Hvad er forskellen på meditation og at falde i staver?

Meditation er, at være vågen og opmærksom – Det er en tilstand hvor man er bevidst om hvad der sker i en. Det sker nogle gange i en meditation, at man falder i staver…

Hvad vil det så sige, at falde i staver?

I min optik er det lidt dagdrømmeri, falder hen og lader en sin indre private “tv kanal” være tændt og der ens ynglingsprogram buldrer derudad.

Det er noget som vi meget tit oplever. Jeg er selv utrolig god til, at falde i staver… Men hvordan sikrer vi os, at vi ikke falder i staver?

Det kan vi ikke. Vi vil i en meditation opleve dagdrømmeri. Det er som en tyv der sniger sig ind og napper alt opmærksomhed og vågenhed, hvor vi derefter sidder i en tilstand med billeder og tanker om alt muligt fortid og fremtid. Det er helt okay, og når det sker så gå tilbage og start forfra.

Der er kun en måde, at gøre noget – Det er at være på vagt og holde øje med hvornår denne dagdrømmeri kommer.

Først lad mig spørge. Hvad er en meditation?

Mit mest simple svar er: At være vågen, udistraheret og lade alting være. Det kræver selvfølgelig, at omgivelserne tillader det. Når jeg skriver “lade alting være” – så snakker jeg ikke om at du skal være ligeglad med hvad der sker omkring dig. Hvis dit barn fx. skriger efter mad, så skal du ikke sige “vent lige lidt skat, mor skal meditere” Det er ikke, at være godhjertet. Du tager derfor dit barn og giver barnet mad, og mens du gør det så kan du meditere imens.. Du er faktisk igang med en meget godhjertet handling, så det vil være oplagt, at meditere mens du mader dit barn.

Hvordan skal man gå igang med en meditation?

Inden man starter en meditation, så er det vigtigt at have et sigte – Et godhjertet sigte.

Du kan fx. sige “må alle levende følende væsner opleve glæde i livet” 

En god ide er at sige det højt og ikke kun inde i dit hoved. Når du har taget et godhjertet sigte og fundet dig til rette, så vil du opleve en mere ren meditation. Jeg plejer også, at spørge mig selv “Hvad laver jeg her, hvorfor har jeg den her meditation?”

Efter en meditation er det vigtigt, at slutte af med gode beslutningsønsker.

Du kan fx. sige “må denne meditation være til gavn for alle levende følende væsner”

Jeg kan ikke understrege vigtigheden i, at starte med et godhjertet sigte og slutte af med gode beslutningsønsker.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *